Naša kmetija se nahaja v vasi Zalošče v osrčju Vipavske doline. Odlične lege in urejeni vinogradi, so naše največje bogastvo in temelj za pridelavo dobrih vin. Raztezajo se na pobočjih nad reko Vipavo. Ob odličnih vinih boste na naši domačiji lahko uživali ob tipičnih vipavskih jedeh. Urejen imamo tudi prostor za kampiranje in avtodome. Oddaljeni smo uro od Ljubljane, dobre pol ure od Trsta, uro in pol od Benetk.
Gojitvena oblika je enojni »Guyot«, gostota sajenja 4000-6000 trsov na hektar. Največji pridelek po trsu je 1,5 kg. Majhna obremenitev po trsu je prvi pogoj za visoko kvaliteto, ki se začne v vinogradu, v kleti pa dobi svojo pravo podobo. Kletarjenje po tradicionalnih postopkih s sodobnimi tehnološkimi metodami omogoča pridelavo sortno značilnih in bogatih vin, ki pripovedujejo zgodbo o nas.
Bela vina
Je avtohtona sorta, ki raste le na Vipavskem in nikjer drugod.Prvič je bil Zelen omenjen in opisan v sloviti Vinoreji leta 1844. Njen pisec, prvi strokovnjak za vinogradništvo in kletarstvo na Slovenskem, eden najbolj izobraženih ljudi svojega časa Matija Vertovec (Vertovez) sorto uvršča med »bolj žlahtne« bele sorte. Že takrat je bila to pijača plemstva, duhovščine in premožnih posestnikov, ker je pridelek v primerjavi z drugimi sortami majhen vzgoja pa zahtevna je bila sorta že na robu izginotja. V devetdesetih je bil Zelèn ponovno odkrit kot žlahtna vipavska posebnost visoke kakovosti in sorta se je vrnila v vipavske vinograde. Zelèn je dobil ime po značilni svetlo zeleni barvi listja in mladic in po izrazito zeleni barvi grozdja. Značilne arome Zelena ni mogoče zamenjati z nobeno drugo. Vonj spominja na citruse in jabolka, v ozadju pa se zaznava zelišča, predvsem žajbelj . Kot obljublja že vonj je okus eleganten, nežen, in istočasno bogat in harmoničen. Lepo se druži z ribami, mladimi siri, testeninami…
Grozdje je sivo-rdečkaste do sivo-modre barve zato je tudi barva vina lahko zelo različna. Značilna je bronasto-rumena z nežnim roza odtenkom. Vonj je izrazito saden, spominja na zrele hruške, ananas in banane. Je izjemno kompleksno vino, bogato na alkoholu in ekstraktu. Očara nas z značilno mehkim, harmoničnim in svilnatim okusom, ki v ustih dolgo traja. Dobro dopolnjuje rižoto s pomladno zelenjavo, pečene artičoke z zelišči, mastnejše ribe, domačega zajca, gosko, testenine s paradižnikovo omako in baziliko ter polento s čebulo.
Carisma je edinstveno in razpoznavno avtorsko vino, ponos vinarja, saj je v njej združil svoj navdih in znanje ter občutek za vino. V Carismi so združene dve sorti istega letnika; Rebula in Malvazija. Na vonju se zaznava suho sadje;(suhe marelice, lešniki), začimbe in nota vanilije. Vino je na okusu bogato, mehko, mineralno in v ustih dolgo traja. Lepo se poda k testeninam, mesnim jedem, zrelim sirom, …
Nakup >
Malvazija je starodavnega izvora. Najdemo jo po celotnem
sredozemlju, izvira iz mesta Monemvasia v Grčiji. V naše kraje je prišla z
Benečani in se prilagodila pogojem v Vipavski dolini in Istri
Grozdje prihaja iz
trideset let starega vinograda na zahodni zračni legi. Trgali smo ga
pozno in ga macerirali mesec dni.
Fermentacija je potekala z lastnimi kvasovkami. V hrastovih sodih je zorelo eno
leto. Stekleničeno je brez filtracije
Vino je globoke rumene
barve. Značilen preplet mineralnosti z noto akacije. Bogat okus se
zaključi s pookusom grenkega
mandlja. Lepo dopolnjuje mediteranske ribje jedi in meso z zelenjavnimi
prilogami.
Rdeča vina
Penine
Pridelana po klasični metodi iz sort Rebula in Chardonnay. Preseneti nas s slamnato rumeno barvo in živahnim iskrenjem. Odlikuje jo harmoničen preplet sort sadnega in polnega telesa. Je odličen aperitiv, ki bo posebne trenutke naredil še bolj čarobne…
Nakup >Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!