Razgibana Vipavska dolina z griči, strmimi pobočji in prekrasnimi razgledi bo navdušila ljubitelje pohodništva. Na voljo so številne pohodniške poti različnih zahtevnosti na katerih boste spoznali lepote Vipavske, številne naravne in zgodovinske znamenitosti in prijazne ljudi.

Pot na Šumko

Izhodišče: Branik Parkirišče ob Merkatorju

Izhodišče Širina/Dolžina: 45.8609°N / 13.7861°E

Cilj: Šumka – Krožna pot

Ime poti: Pot na Šumko

Dolžina: 12,6 km

Čas hoje: 3 h 30 min

Zahtevnost: Nezahtevna pot

Višinska razlika po poti: 406 m

Priporočena oprema: Telovadne copate, pohodni čevlji

Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot)

Pričetek poti je na parkirišču v Braniku. Iz parkirišča se odpravimo v smeri Dornberk ter čez 300 m zavijemo levo proti  Cvetrožu. Za mostom čez reko Branico zavijemo levo in takoj desno ter se po cesti odpravimo proti železniškemu mostu kjer prične steza proti Pedrovemu. Steza  nadaljuje navkreber pod kamnitimi loki mosta železnice in čez  približno kilometer prispe na urejen kolovoz po katerem pot nadaljujemo desno. Po približno 1, 5 km poti se le ta sreča s potjo na kateri zavijemo levo in nadaljujemo vse do vasi  Pedrovo. V kolikor zavijemo levo si lahko ogledamo vas Pedrovo in cerkev v centru vasi. S Pedrovega se pogled odpira na Branik in širše na zgornji del Vipavske doline. Smer proti Šumki nadaljujemo v desno po urejenem kolovozu vse do križišča na grebenu kjer izberemo levo in po lepem kolovozu hodimo približno en kilometer. Potem zavijemo desno, na slabši kolovoz, in po njem prepešačimo do vrha 533 m visoke Šumke. Tu si lahko ogledamo prazgodovinsko kamnito gomilo.
Vračamo se po isti poti le do križišča tu zavijemo desno in hodimo po makadamski cesti  kakšen kilometer, na kar skrenemo levo na pot in se spustimo do regionalne ceste Branik-Komen. Nadaljujemo pot po asfaltni cesti navzgor ca 300m do odcepa na kolovoz na levi strani. Sledi spust , ki nas  pripelje do mostu asfaltne ceste Branik-Komen, na kateri zavijemo levo in čez 50 m desno na makadamsko pot, ki se spusti vse do Branika. Na svoji desni lahko občudujemo grad Rihnberk pod seboj pa Branik s cerkvijo na vrhu vasi in železnico s kamnitimi mostovi. Ko prispemo do asfaltirane cest se vrnemo ponovno do izhodišča.

Pot med vinogradi – Zalošče

Izhodišče: Zalošče avtobusna postaja

Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8882 °N / 13,7445 °E

Cilj: Krožna pot

Ime poti: Pot med vinogradi

Dolžina: 5,7 km

Čas hoje: 1 h 30 min

Zahtevnost: Nezahtevna označena pot

Višinska razlika po poti: 95 m

Priporočena oprema: Telovadne copate, pohodni čevlji

Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot)

Pričetek poti je na  avtobusni postaji v Zaloščah, kjer je postavljena informativna tabla z zemljevidom poti. Pot je lepo urejena in označena, vije se med vinogradi, nasadi oljk in breskev. Dolžina poti je ca 4 km, je nezahtevna, primerna za vse starostne skupine, potrebna je le primerna obutev (športni copati, pohodni čevlji) in dobra volja. Pot nas navdušuje s pogledi na neokrnjeno naravo ter vedutami na reko Vipavo in okoliške vasi Zalošče, Tabor, Dornberk, Gradišče, Prvačina, enako na severni strani na vasi Osek, Vitovlje, Šempas, Šmihelj, Lijak. Ob poti lahko obiščemo tudi  bližnji bajer, ki ga je oblikovala reka Vipava.


GREGORČIČEVA spominska pot

Izhodišče: Renče na trgu pred cerkvijo

Izhodišče Širina/Dolžina: 45.8897°N / 13.6699°E

Cilj: Renče-Gradišče

Ime poti: Gregorčičeva spominska pot

Dolžina: 4,5 km

Čas hoje: 1h 30min

Zahtevnost: Nezahtevna označena pot

Višinska razlika po poti: 89 m

Priporočena oprema: telovadne copate, pohodni čevlji

Garmin .mps datoteka (desni klik, shrani kot)

Izhodišče poti je v Renčah na “placu” pred cerkvijo. Pot vodi od Renč do Gradišča, skozi Arčone in čez Rabatovec. Gregorčičeva pot je opremljena z osmimi panoji – informacijskimi tablami, ki v strnjeni obliki pomagajo obiskovalcu razbrati pomen in razloge, ki so spodbudili nastanek te poti. Pot ponuja številne možnosti za spontane in organizirane obiske ljudi vseh generacij, od predšolske do šolske mladine, učiteljev, članov različnih društev, prijateljskih skupin, družin in posameznikov. V sproščenem in prijetnem pohodniškem vzdušju se je mogoče seznaniti z drobci Gregorčičeve življenjske zgodbe in z navezanostjo na pesnika ter njegovo delo.